Hejhopp! Jag skrev att jag skulle skriva oftare och vad gör jag? Jo, skriver inte på tre veckor, nästan en månad! Men det ska jag ändra på.
Idag är det fetis/semmeldagen. Jippie! Jag älskar grädden, jag älskar mandelmassan och jag älskar brödet. Fast det räcker med två ggr per år, annars blir det för mycket.
Hittade ett recept om någon är intresserad ;)
Ät semlan på traditionellt vis och låt den simma i varm mjölk. Det blir gott och saftigt.
Ingredienser
12 st
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
ev 1/2 - 1 tsk stött kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
Inkråm från bullarna
1/2 dl mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Florsocker
Till servering:
1-1 1/2 dl mjölk per portion
ev kanel
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, ägg, ev kardemumma och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Vid servering: Värm mjölken och servera de färdiga semlorna i djup tallrik med mjölken och ev lite kanel som pudras öve
Ja, det blev ett kort men gott inlägg ;)
//❤Maja❤